Trött på pepparkakor? I år kan du satsa på en juldessert direkt från Italien

Trött på pepparkakor? I år kan du satsa på en juldessert direkt från Italien

dec 19, 2025

Under julen bakar man vanligtvis pepparkakor eller gör cheesecake. Men om du vill prova nya smaker är det värt att hämta inspiration från det italienska köket. Det kan nämligen skryta med ett perfekt julbakverk. Vi ger dig tips på hur du gör det och vad du kan tillsätta för att förtrolla hela familjen med en unik smak.

Idealisk panatonne
Idealisk panatonne

I år är det värt att satsa på en klassisk italiensk delikatess som i generationer har varit en del av julfirandet och som förtjusar med sin lätthet och unika smak. Den passar perfekt som tilltugg till julkaffen. Hela familjen kommer att älska detta recept.

Vilken bakelse är perfekt för julen? Italienarna älskar denna kaka

Om du letar efter inspiration till en unik dessert till julen är det värt att laga något som är ett av de mest kända symbolerna för italienska julen. Vi talar om panettone, en hög, fluffig jästkaka som har sitt ursprung i Milano. Dess tradition är kopplad till en tid då ingredienser som ägg, smör, honung och kanderad frukt endast var tillgängliga under högtider.

Därför skulle tillagningen av detta bakverk betona den festliga karaktären av familjesammankomsten. Av denna anledning var panettone från början ett bakverk avsett enbart för den viktigaste tiden på året.

Den klassiska versionen av denna bakelse är berikad med russin och kanderad citrusskal, men nästan varje italiensk familj varierar receptet på sitt eget sätt. Tack vare detta finns det många olika variationer av detta recept.

Vad behöver du för att göra panettone? Här är en lista över ingredienser

Att baka panettone kräver tålamod, eftersom det tar två dagar. Därför är det bra att dela upp listan över nödvändiga ingredienser efter i vilken ordning de används. Den första dagen behöver vi:

  • 20 g färsk jäst,
  • 195 g vetemjöl,
  • 200 ml ljummet vatten.

Den andra dagen behöver vi följande ingredienser:

  • 400 g vetemjöl,
  • 20 g färsk jäst,
  • 90 g socker,
  • 110 g mjukt smör,
  • 4 ägg,
  • 120 ml ljummet vatten,
  • 1 tesked salt,
  • 80 g russin,
  • 80 g torkade tranbär,
  • 100 g kanderad apelsinskal.
Trött på pepparkakor? I år kan du satsa på en juldessert direkt från Italien.
Trött på pepparkakor? I år kan du satsa på en juldessert direkt från Italien.

Hur gör man panettone? Det är ett tidskrävande men enkelt recept

Första dagen börjar med att blanda jäst och ljummet vatten. Sedan siktar vi mjölet och knådar allt noggrant. Vi täcker med en duk och ställer degen i ett varmt utrymme, där den får stå i 12 timmar.

Nästa dag tar vi fram en stor skål och lägger i jästen och häller över ljummet vatten. När den har lösts upp, tillsätter vi degen som vi lät vila första dagen. Vi tillsätter de övriga ingredienserna, förutom torkad tranbär, apelsinskal och russin. Vi knådar degen långsamt och noggrant tills den inte längre klibbar fast vid händerna.

När degen är knådad täcker vi skålen och låter den stå i en timme så att degen jäser. Därefter skållar vi russin och tranbär. Vi tillsätter dem i den jäst degen och lägger i apelsinskal.

Knåda igen och lägg degen i en hög form (om du inte har en panettoneform kan du använda en klassisk tortillform med en diameter på 13 cm och sätta in en hög skorsten gjord av bakplåtspapper). Sätt in degen i en ugn som är uppvärmd till 180 grader Celsius och grädda i cirka 35 minuter.