Använd det i matlagningen istället för salt. Det är mycket hälsosammare och smakligare.
Vi använder salt nästan instinktivt. En nypa räcker för att ge maten smak och karaktär. Men för mycket av detta tillsatsämne kan vara farligt för vår hälsa. Även om det verkar obetydligt kan överdriven konsumtion få allvarliga konsekvenser, från vätskeansamling i kroppen och förhöjt blodtryck till ökad risk för hjärtsjukdomar.
Det är inte konstigt att man talar alltmer om behovet av att minska saltintaget i kosten. Men hur gör man det utan att ge avkall på matens intensiva smak? Svaret är enkelt: använd en hälsosammare ersättning.

Det har länge varit känt att för mycket salt i kosten är skadligt för hjärtats hälsa. Kan vitlök vara ett hälsosamt alternativ? Nutritionisterna är överens: ja.
Istället för att salta, tillsätt vitlök i maträtterna
Den har en hjärtskyddande effekt: den sänker triglyceridnivåerna och det ”onda” LDL-kolesterolet. På så sätt minskar den risken för hjärt-kärlsjukdomar. Den är en utmärkt ersättning för salt, eftersom den hjälper till att minska natriumintaget, som i överdrivna mängder kan orsaka hjärtproblem.
Vitlök är stjärnan bland kryddorna. Färsk, torkad eller granulerad ger den rätter djup och smak, så att vi inte känner behov av att tillsätta salt. Dess intensiva arom passar perfekt till kött, fisk, grönsaker, såser eller pasta. Vitlök har dock inte bara smak, utan är också ett naturligt ”antibiotikum”.

Den innehåller allicin, en svavelförening med stark bakteriedödande, antiviral och svampdödande effekt, som hjälper vår kropp på många sätt. Vitlök sänker nivån av ”dåligt” LDL-kolesterol, reglerar blodtrycket och stärker immunförsvaret. Regelbunden konsumtion av denna krydda kan skydda hjärtat och cirkulationssystemet, samt hjälpa kroppen att bekämpa infektioner.
Men det är inte allt. Vitlök har också antiinflammatoriska och avgiftande egenskaper. Den hjälper levern att fungera, främjar matsmältningen och bidrar till att eliminera gifter från kroppen. Dessutom tyder studier på att den kan ha cancerhämmande effekter, särskilt när det gäller mag- och tjocktarmscancer.