De åt minst ett ägg per vecka, varefter deras hjärnor undersöktes. Slutsatserna ger anledning till eftertanke.

De åt minst ett ägg per vecka, varefter deras hjärnor undersöktes. Slutsatserna ger anledning till eftertanke.

dec 9, 2025

Forskare har i åratal försökt förstå hur den dagliga kosten påverkar hjärnans hälsa och risken för neurodegenerativa sjukdomar. Ett av de senaste ledtrådarna är ägg. I tidskriften The Journal of Nutrition har en analys publicerats som undersöker det möjliga sambandet mellan äggkonsumtion och utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Resultaten är överraskande, men måste för närvarande tolkas med försiktighet.

Äggens effekt på hjärnan

Analysen omfattade en grupp äldre personer, vars matvanor och kognitiva funktioner observerades. Slutsatserna väckte uppmärksamhet hos läkare, däribland Bartosz Fiałek, en reumatolog som aktivt arbetar med att sprida medicinsk kunskap.

Ägg är en av de naturliga källorna som innehåller mest kolin i kosten.
Ägg är en av de naturliga källorna som innehåller mest kolin i kosten.

”I en omfattande studie med äldre personer hade de som åt minst ett ägg per vecka 49 % mindre risk att utveckla Alzheimers sjukdom och uppvisade färre av de hjärnförändringar som är typiska för denna sjukdom (troligen delvis på grund av kolin i ägg)”, skrev han i ett av sina inlägg på Facebook.

Hur man förvarar ägg. Bra tips från en nutritionist

Deltagarna som åt ägg uppvisade också färre förändringar i hjärnan som är typiska för Alzheimers sjukdom, vilket tyder på den möjliga effekten av näringsämnena i denna produkt.

En av de huvudsakliga misstänkta föreningarna är kolin, ett näringsämne som är viktigt för nervcellernas funktion, metabolismen av acetylkolin (en neurotransmittor som är viktig för minnet) och regenereringen av cellmembran. Ägg är en av de rikaste naturliga källorna till kolin i kosten.

Alzheimers var mindre vanligt

Som Bartosz Fiałek och studiens författare själva betonade, visar studiens resultat inte att ägg skyddar mot kognitiv försämring.
Som Bartosz Fiałek och studiens författare själva betonade, visar studiens resultat inte att ägg skyddar mot kognitiv försämring.

Som Bartosz Fiałek och studiens författare själva betonade, visar studiens resultat inte att ägg skyddar mot kognitiv försämring. Det är en observationsstudie, vilket innebär att den endast visar ett statistiskt samband, inte ett orsakssamband.

”Det är dock en observationsstudie: den bevisar inte att ägg skyddar mot kognitiv försämring, utan att personer som äter ägg drabbas av Alzheimers sjukdom mindre ofta. Livsstilen som helhet (en hälsosam kost, fysisk aktivitet, god sömnhygien, kontroll av blodtryck, blodsocker etc.) är fortfarande viktigare än en enskild produkt”, påpekade han.

Experterna betonar att ingen produkt i sig förebygger Alzheimers sjukdom. Det som är viktigt är livsstilen som helhet. Ägg kan ingå i en hälsosam och balanserad kost, men de är inte ett ”skydd” mot demens.

Kolin i fokus

Forskare har länge varit intresserade av kolinets roll i hjärnans funktion. Detta beror på flera mekanismer:

  • kolin är en föregångare till acetylkolin, en neurotransmittor som ansvarar för minne och inlärning,
  • det främjar uppbyggnaden och stabiliteten av neuronernas cellmembran,
  • det påverkar metyleringsprocesserna som reglerar genernas aktivitet.

Djurstudier har till och med antytt att en kolinrik kost kan minska ansamlingen av patologiska proteiner i hjärnan, såsom beta-amyloid, men detta har inte bekräftats på ett avgörande sätt hos människor.