De har förtjänat titeln «årets giftiga växt». De är grunden i det svenska köket.

De har förtjänat titeln «årets giftiga växt». De är grunden i det svenska köket.

dec 9, 2025

Det är ingen överdrift att säga att utan dem skulle det inte finnas något svenskt kök. De är lättillgängliga, billiga, mättande och kan tillagas på hundratals olika sätt. Den perfekta produkten? Inte riktigt. Denna näringsrika grönsak, rik på fiber, kalium och C-vitamin, kan vara mycket skadlig för vår hälsa. Hamburgs botaniska trädgård utnämnde dem till ”årets giftiga växt” 2022.

Efter konsumtion uppstår magsmärtor, kräkningar och diarré, och i allvarligare fall feber, huvudvärk och förvirring. På lång sikt har de en skadlig effekt på nervsystemet, och giftet de innehåller ackumuleras i kroppen.

Potatis kan vara giftig

Det har blivit känt vilka potatisar som är livsfarliga.
Det har blivit känt vilka potatisar som är livsfarliga.

Och även om vår älskade potatis har utsetts till ”årets giftiga växt” finns det ingen anledning till panik. Man bör dock vara försiktig. Solanin, som finns i stora mängder i omogna, gröna och grodda potatisar, är ansvarig för dess toxiska effekt. Det är faktiskt bättre att inte äta sådana potatisar.

Det är viktigt att veta att värmebehandling vid höga temperaturer inte helt kan ta bort solanin. Att koka, steka eller baka är meningslöst. Det säkraste är att kasta bort gröna och grodda potatisar.

Hur kan man äta potatis utan att riskera förgiftning?

Den gröna färgen på potatis förekommer både på omogna knölar och på sådana som just har börjat gro.
Den gröna färgen på potatis förekommer både på omogna knölar och på sådana som just har börjat gro.

Den gröna färgen på potatis förekommer både på omogna knölar och på sådana som börjar gro. Detta är ett tecken på att halten av glykoalkaloider (solanin och chaconin) i grönsaken ökar. I små mängder är de ofarliga, men ett överskott kan orsaka symtom som lågt blodtryck, snabb hjärtrytm eller förvirring. I extrema fall kan förgiftningen vara dödlig. Därför måste potatis med gröna fläckar kastas.

Grodda potatisar är också ett kontroversiellt ämne. De flesta giftiga ämnena ansamlas i groddarna och ögonen. Men om vi skär bort dessa delar med en marginal på cirka 1 cm kan vi ta bort de flesta glykoalkaloiderna. Det är också viktigt att utsätta potatisen för korrekt värmebehandling, eftersom rå eller underkokt potatis kan vara lika farlig.

Skalet innehåller värdefulla näringsämnen som fiber och vitaminer, men det är också där bekämpningsmedel och solanin kan ansamlas. Beslutet att skala potatis bör bero på dess kvalitet och hur den odlats. Det är värt att komma ihåg att det kan vara hälsosamt att äta skalet, men i vissa fall är det bättre att undvika det.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *