Har pepparkakorna blivit hårda som sten? Gör så här så mjuknar de snabbt

Har pepparkakorna blivit hårda som sten? Gör så här så mjuknar de snabbt

dec 16, 2025

Det är just nu säsong för att baka pepparkakor, som förtjusar både med sin smak och sitt doft, och att dekorera dem med glasyr är ett rent nöje. Tyvärr blir de ibland hårda som sten. Då uppstår frågan: vad kan man göra för att de ska mjukna? Här presenterar vi några enkla knep för att rädda dessa juliga kakor.

Det finns inget bättre än hembakade pepparkakor. Att baka dem är lika roligt som att äta dem. Hårda kakor kan förstöra humöret. Men vi behöver inte ge upp hoppet om sådana kakor. Du kan enkelt mjuka upp dem med produkter som du säkert har hemma.

äppelskal

Varför blir pepparkakor hårda?

Pepparkakor blir inte hårda på grund av misstag i bakningen. Det är honung och kryddor som gör dem hårda. Därför rekommenderas det att baka dessa kakor några veckor före jul, så att de hinner mjukna.

Dessa julkakor blir inte mjuka direkt efter bakningen. Om vi håller oss till det traditionella receptet för dessa små bakverk får vi en hård degstruktur.

Man kan dock tillsätta vissa ingredienser som gör dem lite mjukare. Det handlar om flytande honung, konfekt eller sylt.

Kom också ihåg att pepparkakorna blir hårda om du kavlar ut degen för tunt och bakar dem för länge. Det är bäst att skära ut bitar som är 1 cm tjocka och baka kakorna i en ugn som är uppvärmd till 160-170 grader Celsius.

skiva fullkornsbröd

Enkla knep för att mjuka upp pepparkakor

Om vi redan har hårda pepparkakor, eftersom vi bakat dem enligt ett gammalt recept, kan vi fortfarande mjuka upp dem. För detta ändamål förvarar vi dessa julkakor i en tätt tillsluten burk eller konservburk.

I botten av förpackningen är det bra att lägga en skiva fullkornsbröd, en bit äpple eller äppelskal eller citronskivor. Hur påverkar de olika produkterna pepparkakorna?

Fullkornsbrödet absorberar fukt och mjukar därmed upp kakorna. Detsamma gäller äpple och citron. Dessutom ger de kakorna en unik arom.

Strax före jul rekommenderar vi att du lägger pepparkakorna i en skål och täcker dem med en duk. På så sätt kommer fukt från luften att nå dem och de mjuknar jämnt. Det är då bra att förvara dem i köket, där luftfuktigheten är hög på grund av frekvent matlagning.