Kaffe från snabbköpet som innehåller skadliga ämnen, enligt (vi känner till märkena)

Kaffe från snabbköpet som innehåller skadliga ämnen, enligt (vi känner till märkena)

dec 7, 2025

Det är inte bara olämpligt att dricka det under dagen, utan enligt experterna, som varnar för förekomsten av problematiska ämnen, måste vi också vara uppmärksamma på vilket kaffe vi köper.

Men utöver riskerna med överdriven konsumtion visar det sig att vissa kaffesorter är mindre rekommenderade än andra när man vill ta hand om sin hälsa.

Intrång i vår kaffekopp

Enligt Marcel Dicke, entomolog vid universitetet i Wageningen (Nederländerna), äter vi fragment av insekter utan att veta om det. Dessa finns i frukt och grönsaker, som de koloniserar, men också i konserver, mjölbaserade produkter (bröd, pasta, kex), choklad och kaffe. Enligt experten äter vi alla mellan 500 och 1000 g krossade insekter (skalbaggar, kvalster, psocider, malar, fjärilar eller kackerlackor) varje år. I februari 2023 fanns de särskilt i det malda kaffet Bellarom (som säljs på Lidl) och i kaffebönorna Alter Eco.

rostning av kaffebönor

Molekyler som gör kaffe farligt för vår hälsa

När vi njuter av tanken på en god kopp varmt kaffe tänker vi inte på att det innehåller ämnen som kroppen helst vill undvika. Bland dessa finns polycykliska aromatiska kolväten (mer kända som PAK). Dessa ämnen är bevisade cancerframkallande. Kapslarna Planteur des Tropiques (som säljs av Intermarché), Carte Noire, samt de koffeinfritt kapslarna L’or och Naturela skulle vara de som innehåller mest. Vi kan dock vara lugna, eftersom halterna även i dessa märken är tillräckligt låga för att inte utgöra någon fara för vår hälsa.

Ett annat problematiskt ämne i kaffe från stormarknader är akrylamid. Det bildas under rostningen av kaffet och är cancerframkallande när det överskrider gränsvärdet på 400 mikrogram/kg.

Vi kan vara lugna, eftersom de största kaffemärkena som säljs i supermarknaderna inte innehåller bekämpningsmedel. Den rostningsprocess som krävs för att tillaga malet kaffe, där höga temperaturer används, förstör alla spår av dessa molekyler. Dessutom har nya studier visat att det är bra för hjärtat att dricka en kopp kaffe om dagen. Vi kan alltså fortsätta att njuta av vår dagliga ritual utan att drabbas av panik.

kaffebönor

Hur väljer man ett ”renare” kaffe för vardagsbruk?

Med tanke på dessa mindre aptitliga upptäckter är det omöjligt att se på vår kopp på samma sätt. Det finns dock några enkla vanor för att begränsa oönskade ämnen. För det första, välj hellre kaffebönor än malet kaffe: eftersom de är mindre bearbetade minskar risken för tillsatser eller förändringar. Lättrostade kaffesorter, ofta betecknade som ”blond roast” eller ”light roast”, innehåller också mindre akrylamid än mycket mörkrostade kaffesorter.

Ett annat tips: satsa på kaffe från små hantverksmässiga rostare, som har bättre kontroll över rostningstemperaturerna och som inte går igenom massiva industriella kretslopp. Slutligen begränsar konsumtion av nymalet kaffe strax före bryggningen också oxidationen och förbättrar dess aromprofil… för en smakrikare kopp, men också en lite mer hälsosam.