Många människor tillsätter grädde i kaffet utan måtta. Det är mer skadligt för hälsan än vitt socker.

Många människor tillsätter grädde i kaffet utan måtta. Det är mer skadligt för hälsan än vitt socker.

dec 9, 2025

På kontor, där man måste brygga kaffe snabbt, använder man ofta en grädde som är mycket lätt att använda och som inte behöver förvaras i kylskåp. Få är medvetna om vad som döljer sig bakom det gåtfulla namnet. I det här fallet lönar det sig inte att ta genvägar.

Om du tittar på ingrediensförteckningen på påsarna med cremor tostado, ser du att först står glukossirap, tätt följt av hydrerade vegetabiliska fetter, som kokos- eller palmolja. Till detta kommer mjölkproteiner och stabiliseringsmedel, som förhindrar att pulvret klumpar sig. Kaffets blekande effekt är inte naturlig, utan beror på användningen av artificiella färgämnen.

Tillsätt grädde i kaffet
Tillsätt grädde i kaffet

Kaffevitmedel är inte ett ofarligt tillsatsämne

Förekomsten av hydrerade fetter utgör en stor fara, eftersom det är de som gör att kaffet snabbt får en krämig konsistens. Transfetter är dock inte ofarliga för vår organism. Om de konsumeras regelbundet kan de orsaka många kroniska sjukdomar, såsom diabetes, fetma eller högt blodtryck. De stör fettmetabolismen och ökar risken för åderförkalkning.

Många påsar innehåller också kaliumfosfat, som i överdrivna mängder kan försvaga skelettet och orsaka matsmältningsproblem i form av flatulens, diarré och buksmärtor. Det behövs inte sägas mycket om hur skadligt glukossirap är, som är den vanligaste ingrediensen i kaffeblekare. Socker i sin enkla form tränger omedelbart in i blodomloppet, vilket orsakar en omedelbar stimulering och en lika omedelbar insulinsvar, vilket helt enkelt är farligt för personer som lider av diabetes.

Riven muskot att tillsätta i kaffet
Riven muskot att tillsätta i kaffet

Så förbättrar du snabbt kaffets smak

Även om du inte har tillgång till ett kylskåp på jobbet kan du förbättra kaffets smak på ett mer naturligt sätt. Kryddor som kanel eller muskot är ett utmärkt komplement, eftersom de har en positiv effekt på nervsystemet och dessutom främjar ämnesomsättningen. Om du gillar kaffe med dessert smak, tillsätt en bit mörk choklad: efter att ha druckit denna dryck kommer din hjärna att starta omedelbart, utan biverkningar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *