Varför blir korv dålig i kylskåpet? De flesta gör detta misstag

Varför blir korv dålig i kylskåpet? De flesta gör detta misstag

dec 3, 2025

Du köper färsk korv i butiken till ett högt pris, och två dagar senare i kylskåpet ser den ut som om den har legat där i minst en vecka? Det här är en vanlig situation i svenska hem, och det beror inte alltid på dålig köttkvalitet. Ibland förkortar vi själva korvprodukters hållbarhetstid. Det finns ett mycket vanligt misstag.

Det handlar inte alls om rätt kylskåpstemperatur eller vilken hylla man ska förvara korvprodukter på, även om det förstås också är viktigt. Problemet är något mycket enkelt, men inte uppenbart för många.

vi själva bidrar till att förkorta charkvarornas hållbarhetstid
vi själva bidrar till att förkorta charkvarornas hållbarhetstid

Det värsta du kan göra med korvprodukter i kylskåpet. De kommer att förstöras snabbt

Korvprodukter är en vanlig del av vår kost, men felaktig förvaring kan leda till snabb förstörelse och till och med matförgiftning. Korrekt förpackning är avgörande: vet du hur man håller skinka eller korv färsk så länge som möjligt?

Charkuteriprodukter är en vanlig del av vår kost.
Charkuteriprodukter är en vanlig del av vår kost.

Det vanligaste misstaget är att lämna köttet i sin ursprungliga plast- eller pappersförpackning med plastbeläggning, vilket ökar produktens fuktinnehåll. Experter rekommenderar att man packar om köttet efter att ha kommit hem från affären och ser till att det får luft, samtidigt som man skyddar det från att torka ut. Den idealiska lösningen är att använda pergamentpapper eller specialpapper för korvprodukter, som tack vare sina fett- och vattenavvisande egenskaper hjälper till att hålla dem färska längre.

Det är också mycket viktigt att inte röra korvprodukter med smutsiga händer. Detta främjar tillväxten av mikroorganismer och påskyndar förskämningen. Tvätta händerna innan du rör dem och använd om möjligt handskar.

Hur ska korvprodukter förvaras?

Kom ihåg att korvprodukter ska förvaras vid en temperatur som inte överstiger 5 °C och konsumeras inom maximalt fyra dagar. Om du planerar att förvara dem längre är det dock värt att investera i vakuumförpackning, en tjänst som finns tillgänglig i vissa slakteributiker. Inför helgdagar eller familjesammankomster kan det vara värt att investera i specialutrustning för vakuumförpackning.

För rökt skinka och traditionella torkade korvar är glasbehållare som inte absorberar lukt det bästa alternativet. Alternativt kan du välja silikonbehållare som inte påverkar smaken och tål låga temperaturer, vilket är idealiskt för frysen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *