Varför vi inte bör överkonsumera nötter (trots deras fördelar)

Varför vi inte bör överkonsumera nötter (trots deras fördelar)

dec 12, 2025

Lokal produkt, koncentrerade fördelar… Bortom dess gourmetimage, vad vet vi om de näringsmässiga fördelarna med dessa nötter, deras effekter på hälsan eller deras ekologiska påverkan? Pascal Nourtier, dietist, svarar på våra frågor.

Många näringsmässiga fördelar

En handfull nötter (cirka 30 g) ger cirka 5 g protein, vilket bidrar till den rekommenderade dagliga intaget (IDR) på cirka 1 g per kilo kroppsvikt. Dessa nötter innehåller också 65 % fett, främst omättade fettsyror, som har en gynnsam effekt på kolesterolhalten, däribland en stor del omega 6 och en liten del omega 3. Till detta kommer fibrer, antioxidanter (särskilt vitamin E och B9) och mineraler (mangan, magnesium, koppar etc.).

Mandlar på en tallrik
Mandlar på en tallrik

Vilka nötter ska man välja när man har högt kolesterol?

Alla nötter är inte lika näringsmässigt sett. ”Mandeln är nutritionisternas favorit”, säger Pascal Nourtier. Den är rik på proteiner, fibrer och nyttiga fettsyror och ligger på första plats, följd av valnötter, som är intressanta för sitt innehåll av omega 3 och antioxidanter. Hasselnötter kompletterar pallen med sitt balanserade näringsinnehåll. Vissa sorter är däremot mer attraktiva för sin smak än för sina hälsofördelar: cashewnötter och paranötter är till exempel rika på mättade fettsyror, som är skadliga för hälsan eftersom de höjer kolesterolhalten.

Vilka nötter är mest rekommenderade?

En resenär som har anpassat sig Nötter har sitt ursprung i den bördiga halvmånen (Mellanöstern och Mellanöstern) och Centralasien och spreds i Europa av romarna. De viktigaste leverantörerna är Kina, USA (särskilt Kalifornien), Turkiet, Iran och Frankrike.

Det är bäst att konsumera de två lokala sorterna: valnötter från Grenoble och Périgord, båda med kontrollerad ursprungsbeteckning (AOC). Med cirka 28 000 ton år 2024 är Frankrike den största producenten i Europa.

Kan man äta dem när som helst?

På morgonen ger valnötter vegetabiliska proteiner, på eftermiddagen mättar deras fetter väl vid aptit. Men det finns inget bättre tillfälle än något annat: det viktiga är att äta dem regelbundet.

Ska vi börja använda valnötsolja?

Valnötsolja är intressant för sitt innehåll av omega 3 och 6, men olivolja, rapsolja eller linolja rekommenderas mer. Och framför allt innehåller oljan bara fetter, vilket innebär att proteiner, fibrer och de flesta vitaminer och mineraler går förlorade. Därför är det bättre att äta hela nötter.

När det gäller hälsofördelar har de allt

Även om nötter är kaloririka (cirka 700 kcal per 100 g) har det visat sig att en medelhavsdiet berikad med nötter avsevärt minskar risken för hjärtsjukdomar. De bidrar också till balansen i tarmfloran. Slutligen tyder flera studier på att de har kognitiva fördelar, eftersom de förbättrar minnet och reaktionsförmågan.

Valnötter på en tallrik
Valnötter på en tallrik

Låt oss prioritera lokal produktion

Det genomsnittliga koldioxidavtrycket för att producera 1 kg valnötter varierar, enligt studier, mellan 0,7 kg och 1 kg CO2, jämfört med cirka 1,9 kg för pistaschmandlar och 2,9 kg för mandlar*.

Eftersom den ekologiska påverkan också beror på transporten är det bättre att prioritera franska nötter. En annan (bra) anledning att gynna vår produktion är den lägre vattenförbrukningen jämfört med länder med torrare klimat.

En handfull om dagen… Varför inte mer än 10 nötter om dagen?

Det nationella programmet för nutrition och hälsa (PNNS) rekommenderar att man äter en handfull nötter om dagen. Sallader, kakor, såser… nötter kan användas i många recept. Färska och säsongsbetonade är de perfekta. Om de är ekologiska är det ännu bättre, men det är inte nödvändigt om prisskillnaden är stor.

Det är värt att notera att nötter med skal bevarar sina näringsämnen bättre än de skalade nötter som säljs i handeln.

Orsakar de afte?

Ja, men det är inte själva nötköttet som orsakar afte, utan det fibrösa skalet. Detta kan vara något irriterande för känsliga slemhinnor och främja uppkomsten av dessa smärtsamma munsår.